Media - BOV

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Media

Sportief ontbijt voor ondernemers Balkbrug

Balkbrug Ondernemend Balkbrug was afgelopen vrijdag vroeg uit de veren voor sport en ontbijt bij Atlas Sport, een van de ruim zestig leden van de Balkbrugse Ondernemers Vereniging. Om zeven uur werden de ondernemers verwelkomd door de instructeurs van Atlas Sport. Wie had gehoopt om eerst aan tafel te kunnen alvorens sportief bezig te moeten kwam bedrogen uit. Het uitgebreide ontbijt van broodjes en fruit vormde de beloning na de pittige training.

‘Na een gerichte warming up volgden oefeningen voor de core, spinning, bodypump en een ronde high intensity op de krachttoestellen. Genoeg dus om de spieren flink aan het werk te zetten’, vertelt Bouwina Harthoorn. ‘Iedereen deed enthousiast mee en vond het na afloop erg leuk en voor herhaling vatbaar.’ Dat is voor Atlas Sport niet tegen dovemans oren gezegd. ‘Wij regelen dat uiteraard graag’, lacht Bouwina.

Atlas Sport, gevestigd aan de Molenweg, opende 1 oktober 2017 haar deuren en biedt een uitgebreid scala aan trainingsmogelijkheden op elk niveau. Wie kennis wil maken met Atlas Sport of ideeën voor een activiteit wil bepreken kan dit doen via info@atlassport.nl of door te bellen met Bouwina Harthoorn (06-11878954)

Balkbrugse ondernemers bezoeken Brouwer Biocentrale - Dedemsvaartse Courant 1.12.2017

Balkbrug – Eenmaal per jaar nemen de Balkbrugse ondernemers een kijkje bij een van hun lokale collega’s. Afgelopen donderdagavond kwamen ruim vijftig leden van de BOV, de Balkbrugse OndernemersVereniging, bijeen bij Brouwer Biocentrale. Nadat voorzitter Narri Ganpat iedereen welkom had geheten legde hij de notulen van de ledenvergadering van april aan de leden voor. De notulen werden goedgekeurd.

Goede oplossing
Daarna was het de beurt aan Henk Brouwer om in het kort toe te lichten wat er gedaan wordt bij de Biocentrale. ‘Omdat we dankzij onze werkzaamheden in Duitsland na het snoeien met veel restproducten bleven zitten, zochten we een goede oplossing’, legt Brouwer uit. Deze is gevonden in de bouw van een eigen biocentrale. Dat was een traject van vele jaren, maar toen in het najaar van 2016 met de bouw begonnen werd, ging het voorspoedig.

In groepjes van ongeveer tien personen kregen de ondernemers een uitgebreide rondleiding door de in werking zijnde centrale. Sinds begin november draait de biocentrale volop en het hele proces werd tijdens de rondleiding haarfijn uitgelegd door de familie Brouwer. ‘Het is echt indrukwekkend wat daar binnen allemaal staat’, zegt Lydia Dragt-Buiter na de rondleiding. De ondernemers vonden het geweldig om uitgebreid geïnformeerd te worden over het bedrijf aan de Coevorderweg. Als dank voor de goed verzorgde rondleiding kregen de heren Brouwer van voorzitter Narri Ganpat een goede fles wijn overhandigd.


In gesprek
Na afloop van het officiële gedeelte hebben de ondernemers nog volop tijd kunnen nemen om met elkaar in gesprek te gaan. Dat gebeurde onder het genot van een hapje en een drankje. Die werden dit keer verzorgd door Gerrit en Aly Hilberink.


BOV-leden bezoeken Ellermann Tuinmeubelen

BALKBRUG – De Balkbrugse ondernemers hebben een rondleiding gehad bij collega-ondernemer Raymon Ellermann van Ellermann Tuinmeubelen. Het bedrijf bestaat inmiddels 25 jaar en is ontstaan vanuit de verkoop van tuinmeubelen bij de ouders van Raymon. ‘We verkochten vanuit de garage naast het huis, maar ook op de markten. Vervolgens zijn we naar een pand aan de Hoogeveenseweg getrokken en zitten nu al weer heel wat jaren hier aan de Zwolseweg.’ Tot zover eigenlijk het voor iedereen bekende gedeelte, want dat Ellermann Tuinmeubelen inmiddels zo’n grote speler op de markt is geworden dat men rechtstreeks in koopt in China, en dat nog wel met containers tegelijk, was voor menig lid van de BOV onbekend.


‘Bizar eigenlijk dat je zoveel voor moet financieren’, zegt een van de collega’s terwijl hij hoort over de vroegtijdige bestellingen. ‘Je moet goed in kunnen schatten welke tuinmeubelen het komende jaar goed gaan lopen.’ Ondertussen vertelt Ellermann volop door over de ontwikkelingen binnen zijn bedrijf. Door het imposante gebouw staan tal van tuinsets opgesteld, verkrijgbaar in allerlei prijsklassen. Op de bovenverdieping heeft 4 Seasons Outdoor een geheel eigen hoek. Nu is het nog redelijk leeg, maar wanneer het komende voorjaar het seizoen weer aanbreekt heeft de winkel nauwelijks ruimte genoeg om alle materialen op te slaan en aan de klant te brengen. Tuinsets, loungehoeken, eethoeken, parasols en ga zo maar door. Het assortiment is enorm en rechtvaardigt de ruime zaak.

Nog onder de indruk van de rondleiding is het de beurt aan Dick van Genne, bekend van Koopplein Hardenberg en Coevorden, om de ondernemers te vertellen over het bereiken van klanten anno 2017. ‘De website fungeert als basis, maar je ontkomt tegenwoordig niet meer aan social media zoals Facebook, Google+, Twitter’, houdt Van Genne zijn publiek voor. Hij beschikt over de juiste tools en ervaring om de ondernemers te helpen. ‘Je moet zorgen voor korte teksten, goede afbeeldingen en laat mensen interactief reageren door zich bijvoorbeeld te laten inschrijven op je nieuwsbrief.’

Narri Ganpat neemt na de lezing van Dick van Genne het woord en zegt dat de BOV in het komende jaar het lokale nieuwsmedium Infobrug gaan ondersteunen met een vaste bijdrage. Als tegenprestatie krijgen BOV-leden korting op de prijzen van Infobrug, maar kunnen zij ook adverteren en informatieschermen laten plaatsen in het dorp. Christiaan Slager laat in een korte presentatie zien wat Infobrug is en doet voor Balkbrug

Balkbrug binnen twee jaar dementievriendelijk

Over twee jaar moet Balkbrug een dementievriendelijk dorp zijn. Dat is althans de intentie van een groot aantal organisaties waaronder de stichting Alzheimer, Plaatselijk Belang, lokale fysiotherapeuten, huisartsen en ondernemers. Zij hebben donderdag 23 april tijdens het symposium over Het Nieuwe Ouder Worden de intentieverklaring ondertekend. ‘Helaas is de gemeente Hardenberg hier niet aanwezig’, zegt Harm Knol namens de organisatie van het symposium. ‘Wij hebben goede gesprekken met de gemeente gehad, maar die heeft er voor gekozen om het pad breder uit te zetten met de gemeenten Ommen en Dalfsen-Nieuwleusen.’ Toch wordt de gemeente nadrukkelijk gevraagd wel mee te blijven denken en vooral lokale initiatieven te faciliteren.  

Tijdens het symposium is gebleken dat juist die initiatieven die vanaf de grond (bottom up) ontstaan en waarbij ouderen zelf ook een grote mate van inspraak en betrokkenheid hebben de grootste kans van slagen hebben. Mede daarom heeft de werkgroep contact opgenomen met de Balkbrugse Ondernemersvereniging BOV om te kijken wat de rol van de ondernemers kan zijn bij het dementievriendelijk maken van het dorp. ‘Hoe herken je een klant met (beginnende) dementie, maar hoe hou je hem of haar in z’n waarde tijdens het winkelen. Haal niet gelijk de benodigde boodschappen, maar geef de klant tijd en ruimte om ze zelf te zoeken. Ook de invoering van een zogeheten slow kassa kan een optie zijn.’ Een supermarkt in Groningen heeft het personeel via rollenspelen voorbereid op de komst van meer klanten met dementie. ‘Het aantal mensen met dementie neemt snel toe. De verwachting is dat rond 2040 al een op de vijf mensen direct met dementie te maken krijgt. Daar moeten we als maatschappij nu al op inspelen.’

Bewegen is voor iedereen belangrijk, maar zeker ook voor de ouder wordende mens. Voormalig huisarts Harm Knol zegt zelfs dat uit wetenschappelijk onderzoek gebleken is dat bewegen het proces van dementeren vertraagt. ‘Om die reden zijn wij dan ook zo blij met de initiatieven van de fysiotherapeuten uit de omgeving. Zij gaan vanaf het komende najaar dementievriendelijk wandelen aanbieden.  Dit gebeurt in samenwerking met Landschap Overijssel en De Wheem.

 

Tijdens het derde symposium is ook gesproken over veranderingen in woonwensen en mogelijkheden. ‘Denken aan je wooncarrière’, noemt een deelnemer het. ‘Een combinatie van wonen en zorg kan ideaal zijn voor veel mensen.’Veel nadruk komt te liggen op burgerinitiatieven. Vaak kleinschalig opgezet. ‘Gemeenten werken regelmatig vertragend op dit soort initiatieven, maar moeten vooral faciliterend zijn. Ouderen willen niet gepamperd worden, maar meedenken op basis van wederkerigheid. Daar moet je rekening mee houden, zeker in een sterk vergrijzende regio.’ Mede dankzij de prachtige weersomstandigheden kon ook tijdens het derde symposium gebruik gemaakt worden van de omgeving van de Reestkerk en De Wheem. Zo kan in een workshop actief uitgelegd worden wat dementievriendelijk bewegen inhoudt en kan aan de rand van de kikkervijver uitgelegd worden wat dementie precies inhoudt.  ‘We kunnen terugblikken op een fantastische dag’, zegt Piet Spoelstra. ‘We hebben een ontmoeting gehad tussen professionals, mantelzorgers en belangstellenden.’

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu