Nieuws leden - BOV

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuws leden

Ledenvergadering BOV

De ledenvergadering van de Balkbrugse Ondernemersvereniging BOV heeft plaatsgevonden bij Bootmodel aan de Ommerweg. Gerhard en Corina Sloots laten niet alleen de showroom zien, maar via enkele videoclips laten ze ook zien hoe de modelboten in Vietnam stuk voor stuk met de hand gemaakt worden.

Bootmodel verkoopt niet alleen standaard modelboten, maar eventueel kunnen klanten bij dit bedrijf ook custom made boten laten maken. Alles op schaal. De boten worden gemaakt vanaf bouwtekening, maar de makers hebben het liefst ook foto’s als vergelijkingsmateriaal. De modelboten worden door het hele land verkocht, al geeft Gerhard Sloots aan dat hij in het gebied rondom Rotterdam veel klanten heeft zitten.

Tijdens de vergadering stellen ook de nieuwe leden Kees Kremer Agriservice en Atlas Sport zich voor. De BOV kent de laatste jaren een gestage groei van het aantal leden en ook de aanwezigheid tijdens vergaderingen en activiteiten neemt toe.

In 2015 was de BOV een van de ondertekenaars van het convenant om Balkbrug binnen twee jaar dementievriendelijk te maken. Dat is nog niet helemaal gelukt, maar de ondernemers hebben zich wel weer laten bijpraten over datgene wat zij en hun personeel kunnen betekenen voor mensen die verward zijn, eventueel dementie hebben.


 

Brouwer Biocentrale in Balkbrug opent deuren - bron: Dedemsvaartse Courant 1 nov. 2017 - tekst Erwin Dijk

Balkbrug - De biocentrale van de firma Brouwer wordt donderdag officieel in gebruik genomen. De centrale gaat stoom leveren aan het naastgelegen zuivelbedrijf Friesland Campina en levert groene stroom voor ongeveer 1850 huishoudens in Balkbrug.

Een enorme kachel met fluitketel, zo wordt de gloednieuwe biocentrale van firma Brouwer in Balkbrug nog het beste omschreven. Balkbrug heeft sinds kort een unieke bioverbrandingscentrale die houtsnippers omzet in warmte en elektriciteit. Een innovatieve bedrijfsuitbreiding die de gemeente een flinke impuls geeft als het gaat om het opwekken van duurzame energie.

Testfase is beëindigd

De testfase is beëindigd. Ondernemers Henk en Paul Brouwer hebben de laatste kinderziektes uit hun nieuwe hout gestookte verbrandingsinstallatie gehaald. Vanaf half oktober brandt de biocentrale volop om vanaf begin november buurman Friesland Campina te voorzien van groene stoom en Balkbrug van groene energie.

Met de komst van de biocentrale is Balkbrug in één klap één van de groenste plaatsen van Nederland. De hoeveelheid energie uit de biocentrale is enorm. 'De opbrengst aan groene energie per jaar staat gelijk aan de energie van zestien windmolens of een jaar lang elektriciteit voor maar liefst 1.850 huishoudens', zegt Henk Brouwer niet zonder enige trots. De overlast is desondanks zeer beperkt. 'Doordat de kachel 24/7 brandt is er weinig rookontwikkeling. Door de hoge normen en grote hoeveelheid filters is de overlast echt minimaal kan ik verzekeren.'

Groen imago

De stap naar het realiseren van de biocentrale is een optelsom van de verschillende bedrijven van de firma Brouwer. Het familiebedrijf, met naast de broers Henk en Paul ook broer Jaco en zonen Allard en Maikel aan boord, bestaat uit drie takken: V.o.f. A. Brouwer en zonen die zich bezighoudt met het onderhoud van groen langs het spoor, M.S.E. Mulchservice GmbH die zich bezighoudt met groenonderhoud langs de Duitse autobaan en houtsnippers levert aan Brouwer Biocentrale bv. 'We zochten een plek voor de houtsnippers. Zo is het idee eigenlijk ontstaan', vertellen Henk en Paul Brouwer, die tegenwoordig houtsnippers bij moeten kopen om de immense kachel te kunnen laten branden.

Het thema duurzaamheid heeft de familie Brouwer altijd aangesproken. 'Wij denken behoorlijk groen. Door ons werk langs de wegen kijken we er toch met andere ogen naar. We willen heel bewust een positieve ‘footprint’ achterlaten. Dat groene imago past bij ons', vertelt Paul Brouwer.

De biocentrale levert groene stoom en stroom. De stoom, negentig procent van de opbrengst, zal geheel worden geleverd aan Friesland Campina. 'De melkfabriek wilde graag vergroenen en vervangt straks 5,5 miljoen kuub aardgas door groene stoom.' Daarmee is Brouwer Biocentrale vrijwel uniek in Nederland. 'Soortgelijke kachels worden in kleinere mate wel gebruikt voor stadsverwarming of het verwarmen van een zwembad, maar centrales van zo’n formaat waarbij de gehele opbrengst bestemd is voor de industrie zijn er bijna niet. De overige tien procent van de opbrengst bestaat uit groene stroom. Deze wordt op het net gezet. De restwarmte willen wij in de toekomst gebruiken voor het drogen van Petfood producten.'

Provincie is blij met positieve impact van de centrale

Gedeputeerde Annemieke Traag prijst de positieve impact van de centrale. 'De biocentrale van de familie Brouwer is opnieuw een prachtig resultaat van de energietransitie die we met elkaar willen bereiken. De centrale levert schone energie die, naast de stoomvoorziening van Friesland Campina, ook kan worden gebruikt door ruim 1.800 huishoudens. De Alliantie Nieuwe Energie Overijssel, waar de provincie deel vanuit maakt,  streeft naar 20 procent nieuwe energie in 2023, maar uiteindelijk willen we natuurlijk een energie neutrale provincie. De biocentrale levert hieraan een belangrijke bijdrage, vandaar dat wij de ontwikkeling ervan ook ondersteunen vanuit ons Energiefonds Overijssel.'

De totale investering voor de Brouwer Biocentrale bedraagt bijna 13 miljoen euro. De bijdrage van het Energiefonds Overijssel aan dit project bedraagt 2,84 miljoen euro in de vorm van een lening en 1,5 miljoen euro in de vorm van een participatie.

Energiefonds Overijssel financiert projecten op het gebied van energiebesparing en productie van hernieuwbare energie. Niet op de traditionele manier met subsidies, maar door participaties, leningen en garanties. Zo draagt Energiefonds Overijssel bij aan werkgelegenheid, ondernemerschap en innovatie.

Open dag

Op 2 november vindt om 16.00 uur de officiële opening plaats van de biocentrale welke onder andere door gedeputeerde Annemieke Traag wordt verricht Voor het publiek is er vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur gelegenheid om de biocentrale te bezoeken tijdens de open dagen.


.

 

Namens de gehele BOV feliciteren wij Patrick en Karolien met de geboorte van Jayden. Ook feliciteren wij ons bestuurslid Willeke Keizer en haar man Jarno met de geboorte van Liv. We wensen jullie veel geluk en gezondheid samen.

.

Hof Balkbrug huldigt drie jubilarissen

BALKBRUG – Het was afgelopen zaterdag een bijzondere dag voor Hof Balkbrug. Drie oudgedienden van het bedrijf aan de Zwolseweg zijn in het zonnetje gezet voor hun (ruim) veertigjarig jubileum. Henk Veldman (bij het bedrijf werkzaam vanaf 1975), Klaas Bisschop (vanaf 1976) en Jan Visscher (1977) zijn met uitgebreide feestelijkheden bedankt voor hun jarenlange inzet.


Maar denk maar niet dat de heren vooraf zaten te wachten om het stralende middelpunt van de belangstelling te zijn. ‘Nee, absoluut niet’, zeggen Klaas Bisschop en Jan Visscher ronduit. Maar wanneer de feestelijkheden eenmaal begonnen zijn kunnen ze de geste van de werkgever wel waarderen. ‘Helemaal niets doen is ook geen optie’, zegt Ineke Hof. ‘En drie jaar lang achter elkaar doen ook niet want dan komt er misschien niemand meer bij de derde receptie. Dit is voor alle partijen leuk.’

In de afgelopen veertig jaar is er veel binnen het bedrijf veranderd. ‘Het is allemaal veel groter en meer internationaal geworden, ook qua ritten’, zeggen Henk en Jan, evenals Klaas actief (geweest) als chauffeur. Ook de automatisering bracht veel verandering. Klaas: ‘In het begin moesten we het laden van aardappels, hooi en stro gewoon met de hand doen. Dat is nu wel anders.’

De jubilarissen omschrijven het werk als gevarieerd en ook de verschillende contacten worden enorm gewaardeerd. Hoewel vooral chauffeur is het ook vanzelfsprekend (geweest) om aardappels te sorteren, op de heftruck te rijden om kaas of aardappels te lossen. Leuke ervaringen zijn er in de jaren voldoende opgebouwd. Klaas vertelt: ‘Te veel leuke ervaringen om op te noemen. Zo heb ik mij in de 41 jaar dat ik bij Hof werk slechts een keer verslapen. En als je je dan verslaapt, dan moet je het maar gelijk goed doen, heb ik blijkbaar gedacht. Ik was uiteindelijk 2 uur te laat uit bed terwijl ze in Noord-Holland op me stonden te wachten. Mijn baas kon er wel om lachen. Dat ik me verslapen heb, heb ik trouwens later wel weer gecompenseerd, ik heb ook wel eens een uur te vroeg bij de schuur gestaan.’

Het lijkt niet meer van deze tijd om zo lang bij een werkgever te blijven. ‘Maar als het van beide kanten goed bevalt waarom zou je dan weggaan’, zegt Veldman. Klaas Bisschop bevestigt dit: ‘De werksfeer is gezellig, we hebben een leuk team en we kennen elkaar mede door de jarenlange samenwerking behoorlijk goed.’ Jan Visscher zegt over het niet overstappen naar een andere werkgever: ‘ergens anders wilde men mij niet hebben’, maar laat in het midden of deze opmerking echt serieus gehouden moet worden. Ondanks de aanvankelijke drempel om het stralende middelpunt te zijn genieten de heren wel van alle aandacht.

 

Fero Brandbeveiliging stelt zich voor

Langs deze weg wil ik mij nog even voorstellen aan diegenen die ik nog niet ontmoet heb. Mijn naam is Robert Pop, ik ben 55 jaar en ben geboren in Maassluis. Ik woon alweer 3 jaar met veel plezier in het mooie balkbrug.

Ik heb een brandbeveiliging bedrijf wat in het MKB brandblussers en brandslanghaspels onderhoud(de jaarlijkse keuring). Ook advisering en levering verzorg ik voor een altijd lage prijs. Verder onderhoud ik ook nog de noodverlichting en de verbandtrommels waarmee ik de ondernemer aardig kan ontzorgen.

Momenteel ben ik door de verschuiving van mijn werkgebied op zoek naar nieuwe klanten in Overijssel en omstreken. Bij deze bied ik u of uw kennissen dan ook mijn diensten aan. Ik stel het zeer op prijs als u mij eens wilt uitnodigen voor een vrijblijvend gesprek met betrekking tot uw brandbeveiliging. Klik hier voor de website.

Met vriendelijke groet,

Rob Pop

Fero Brandbeveiliging
Zwolseweg 80
7707 AK Balkbrug
06-41310826


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu